Mátra Kempo SE

grapplebudapest

2022 március 28.

Vénusz versenyzett a budapest Grappling EB-n

Március 26-án és 27-én a BOK csarnokban ütköztek össze az európai földharcosok.

Szombaton Nogi-ben, vasárnap pedig Gi-ben versenyeztek. Vénusz a vasárnapi versenynapon volt érdekelt, de már pénteken be kellett csekkolni és onnantól benn aludt a “buborék”-ban.

Voltak, akik eljöttek szurkolni is. Gergő, Levi, Judit, Dávid, Ignác, Bence és Imi.

Azt el lehet mondani, hogy ez volt a legszervezettebb verseny, amin én valaha részt vettem, meg a Vénusz is. Viszont elfelejtettünk közös képet csinálni, úgyhogy még az is lehet, hogy ott se voltunk.

A tavalyi évben a Vénusz elindult mindegyik Grappling versenyen, amelyiken tudott, de a kvalifikációsnak hirdetett verseny időpontjában pont Mátraházán voltunk edzőtáborban. Úgyhogy azon nem tudott részt venni. Amikor a hazai szövetség rakta össze válogatottat, akkor viszont 58kg női gi kategóriában volt még üres hely és így merült fel a Vénusz neve. Sajnos a felkészülést és a versenyzést is beárnyékolta egy sérülés, ami mostanra már túl komollyá vált, így most a Vénusz kisebb rehabilitációra indul. 4 mérkőzése volt, amiből sajnos mind a 4-et elvesztette. Hiszem, hogy ha egészséges, akkor ebből a 4-ből kettőt meg tudott volna nyerni, így harmadik helyezett lehetett volna. Ebben viszont túl sok a “ha” és a “de”.


Élménynek nagyon hasznos volt. Ott voltak a Kárászi mesterék is, akinek a tanítvány Kósa Peti harmadik lett. Jó volt látni azt is, hogy a Vénusz súlycsoportjában a magyar versenyző lány Tóth Alexa megnyerte a nogi kategóriát, gi-ben pedig második lett. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy európai szintű ellenféllel versenyezzen még csak el sem kell hagynia az országhatárt, mások meg szenvednek azzal, hogy rendes ellenfelet találjanak.

Ez a Grappling dolog meg elég hibrid még mindig. A versenyzői bázis nagy részét adják ki a Jitsu-sok, birkózók és egy kisebb részét az MMA klubok, Kempo klubok vagy hasonló stílusok versenyzői. Így nincs még olyan, hogy Grapplinges. Hanem sok különböző fajta van, akik itt egyfélét próbálnak csinálni. Az biztos, hogy ha valaki ebben sikeres akar lenni, ez is egy más fajta felkészülést kíván, mint amit “otthon” gyakorol.

Gratulálok mindenkinek!

Döci