Mátra Kempo SE

Grappling OB ’16

2016 február 14.

9 versenyzővel jelentünk meg a 2016-os Global Grappling Országos Bajnokságon

Először az eredményekről:

Rutterschmid Rajmund NoGi 2. hely, Gi 3. hely

Tóth Kovács Gergő NoGi 3. hely, Gi 3. hely

Vas Tibor Endre NoGi 1. hely, Gi 1. hely

Kosztya Henrik NoGi 4. hely, Gi 2. hely

Timon Benjámin NoGi 1. hely, Gi 1. hely

Kis Héra Konstantina NoGi 1. hely, Gi 3. hely

Szabó Olivér NoGi 1. hely, Gi 2. hely

Kis Félix Angelusz és Burai Levente sajnos helyezés nélkül zártak.


410 versenyzővel ez volt az eddigi legnagyobb GG verseny, érezhető volt, hogy sokáig leszünk ott. Olyan 3 körül értek véget a Gi földharc meccsek, este 9 körül pedig a nogik. Szóval hosszú volt.

Ezt a versenyt is hasznosnak tartottam, egyrészt úgy gondolom, hogy stressz helyzetben lehet legjobban élesíteni a technikákat. Kipróbálni, hogy tényleg működnek-e.

Másrészt én most nem versenyeztem egy csomó csinált indok miatt, de leginkább mert az ujjaim még mindig gyógyuló félben vannak. Kívülről figyelve láttam/látom az erősségeit és a gyengeségeit a saját stílusunknak. Látom azt, hogy egységnyi mennyiségű edzésbe igyekszünk belesűríteni a lehető legszélesebb ismeret anyagot (nem csak a versenysportok hanem a harcművészetek tradícionális oldaláról is), ennek köszönhetően nem tudjuk felvenni a versenyt a specializált stílusok versenyzőivel. A gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki jár hozzánk egy évig edzeni, nem lesz ügyesebb földön mint egy BJJ-s, birkózó vagy Judo-s, balgaság is lenne ezt gondolni. Ahogy nem tanul meg ez idő alatt jobban ütni vagy ütni rúgni mint egy specializált box vagy thai box versenyző aki ugyan ennyi időt töltött el a saját stílusa gyakorlásával. Továbbá nem tanul meg ez idő alatt szebben formagyakorlatozni mint egy Shotokan-os, nem fogja jobban forgatni a fegyvert mint egy Kobudo-s és nem lesz keményebb a teste mint egy Kyo versenyzőnek. Legalábbis egy bizonyos szintig. Azt viszont az egyén képességeitől függően bizonyos övfokozat után elérjük, hogy amíg egy stílus egy versenyzője az adott stílus harci jellegzetességeivel tud csak küzdeni, addig mi kaméleon módjára választhatjuk ki a saját repertoárunkból, hogy milyen taktikával küzdjünk.


És ilyenkor visszaköszön a tanítás. Imi bácsi azt mondta, hogy menjünk máshova, másoktól tanulni. Így is történt és hál’ istennek, akárhova megyek, nem kell szégyenkeznem. Engem a Taki 14 éves koromban elküldött Judozni fehérvárra a Lóri bácsihoz. Aztán olyan Kempo edzőktől tanultam a földharcot, akik magukat BJJ edzésen fejlesztették. Később Én is elmentem birkózni, boxolni, Kyo edzésre, thai box edzésre, BJJ-re, Cross fit-re. Emellett igyekszem minél több Kempo edző edzésein részt venni a mai napig! Mindezek után mondom, hogy továbbra is jó helyen vagyok! “Kis kitekintés és váll veregetés ;)”


Mielőtt fellépsz a pástra látod az ellenfeledet, az öltözékét, a testtartását, a küzdelmi alapállását. És már látod is, hogy milyen edzésen tanult. Tudod mire számíts. Kiszámíthatóvá válik. Neked pedig tudnod kell, hogy hogyan védekezz és támadj ellene, mire figyelj, mit védj. Ha egy olyannal találod szembe magad akiről pedig nem tudsz semmit, vagy ne tovább Ő is egy “kaméleon”, az igazán izgalmas lehet.

Éppen ezért azt javaslom mindenkinek, hogy a vereséget ne kudarcként éljék meg, hanem egy leckeként. És a legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formád!

Mellesleg ilyen nevezői létszám mellett kezdtem komolyan eljátszani azzal a gondolattal, hogy ebből valaha olimpiai versenyszám lehet. Bár ez még mindig csak egy ködös vízió. Ami viszont biztos, hogy aki mostanában járt birkózó versenyen, az nem látott ilyen számokat, holott az egy alapító szabályrendszer!

rak

A Jani és az Attila ugyanebben az időben az OMA-ban voltak bírói képzésen, amit a Viki tartott! A jókedv mindezek után határtalan. :)

Tibicsoki vasárnap még elment Hajdúszoboszlóra egy birkózó versenyre is, ahol 3. helyezést ért el szabad fogásban 6 meccs után!