Mátra Kempo SE

Szabályismertetés 18+

2018 március 12.

A felnőtt, veterán A és veterán B korosztályok versenyszámainak ismertetése

A verseny lebonyolítása két részben fog történni. A felnőtt, veterán A és veterán B korcsoportok versenyzői 12 és 14 óra között tudnak a helyszínen mérlegelni és 14:30-nál előbb nem fog elkezdődni az első kategória, viszont onnantól nincs megállás estig :)


Kezdésnek a 2019-es évi Kempo válogatottba kerülésért fognak küzdeni a technikai versenyszámok mester kategóriájának versenyzői. Akik a bemutatójukkal dobogós helyezést érnek el, nagy eséllyel pályáznak a szövetségi támogatásra, amit a 2019-es év nemzetközi versenyeihez tudnak felhasználni.

Pusztakezes formagyakorlat

Aki tanult valaha tradícionális Karate formagyakorlatot, sőt még szereti is azt, az lehet, hogy a Kempos formagyakorlatot túl pontatlannak, gyorsnak, elnagyoltnak látja. Aki pedig valamilyen Kung-Fu alapokkal bíró formagyakorlat tanulásának vagy tanításának szentelte az életét, a lágyságot és könnyedséget fogja belőle leginkább hiányolni. Személyes véleményem az, hogy a Kempos formagyakorlat egyedi, a dinamikája egy utcai szituáció sebességét kell, hogy hordozza, a technikai repertoárban a kemény kempo (térd, könyék, fej) technikák és a tradícionális karate technikák megléte egyaránt szükséges, igazán egyedivé az teszi továbbá, hogy a gyorsítások/lassítások esetleges akrobatikus elemek kivitelezése kivétel nélkül hordoz magában küzdelmi értéket. Mégsem nevezhetjük Freestyle formagyakorlatnak, mert az már inkább talajtorna, abból is a jobbik fajta.

Fegyveres formagyakorlat

Durván ugyanaz a sztori mint a pusztakezes formagyakorlatnál. Egy plusz szempontra kell még figyelni, ami nagyobb súllyal van jelen, mint a többi, az pedig az, hogy be kell mutatnod, hogy az adott fegyverrel mik a skilljeid. Egy rövidbottal meg egy késsel nehéz olyan látványos dolgokat csinálni, mint egy nunchakuval vagy egy hosszúbottal. Ezért azok alapból magasabb értékű fegyverek. Egy bírónak szakavatott két szeme hamar levágja, hogy két formagyakorlatozó közül, melyik töltött több munkaórát az adott tevékenységgel és hamar kibukik az is, hogy melyik mozdulatok vannak letisztulva és melyikek szorulnak még erősen csiszolásra.

Önvédelem

4 részre kell bontani az önvédelmi bemutatót. Egyszer támad egy ember egy emberre ütéssel és az ellen kell védekezni, a második támadás rúgás, a harmadik valamilyen fogás, a negyedik pedig egy 3 támadóval szembeni csoportos önvédelem. 4 tipp, hogy mikor ad rá a bíró jó pontot:

 • Van benne olyan dobás, ami szépen kivitelezett, nagyívű és nagyot is puffan.
 • Jó indulat nélkül is rá lehet fogni, hogy valamilyen utcai szituációt dolgoz fel (nincsen benne végtelen élet kód és nem hal meg egy ember attól, hogy ránézel vagy tö**n rúgod)
 • Gyors és hatásosnak tűnő
 • Hatalmas szerepük van az Uke-knek (segítőknek), jó Uke nélkül szinte lehetetlen szép önvédelmet csinálni, de egy jó Uke nem elég hozzá, hogy jó legyen az önvédelmed, szóval Te is kellessz

Egyébként igen tudom, nem éppen ízléses az embernek saját magával példálozni, de ez van.

A technikai versenyszámok lebonyolítása kb fél órát fog igénybe venni és ezt követően kezdődnek majd a küzdelmi versenyszámok.


Gi földharc

Pontos szabályok a szabálykönyvben.

NoGi földharc

Akárcsak a Gi földharcnál is a pontos szabályok le vannak írva a szabálykönyvben.

Röviden talán kiemelnék pár lényeges dolgot:

 • Mester kategóriában van ütés testre a földön! Erről kaptok majd egy videóban részletesebb ismertetést.
 • Felnőtt menetidő 4 perc, Veterán menetidő 3 perc. Döntetlen esetén 1 perc a hosszabbítás.
 • Akármilyen heel hook tilos.

B-Viadal

 • Full-Contact kesztyűs küzdelem.
 • Ütés-rúgás-dobás-földharc-kopogtatás.
 • Menetidő 2*2 perc + 1 perc hosszabbítás döntetlen esetén
 • Földön 10 mp, akció esetén 10 mp-et adhat a bíró, passzivitás esetén felállít az első 10 mp-nél
 • Teljes erejű ütés fejre nincs!!! Ha leütöd a másikat fejre, leléptetnek, testre viszont olyat lehet bombázni, amilyet csak akarsz. Ez egy rávezető szabályrendszer a full contact versenyszámokra. Ha nem bírod visszafogni a kezed, irány az A-Viadal.

Pusztakezes Viadal

 • Fejre ütni egyáltalán nem lehet, csak rúgni.
 • 5 perc a menetidő és 1 perc hosszabbítás döntetlen esetén.
 • 30 mp a földharc, passzivitás esetén felállítanak

A-Viadal

 • 3*2 perc menetidő, 1 perc hosszabbítás
 • 30 mp földharc, passzivitás esetén egyből felállítanak.
 • Földön ütni és rúgni csak testre lehet.

Remélem segítettem eldönteni, hogy melyik versenyszámok a leginkább testhez állók neked.

Sérülésmentes felkészülést kívánok

Üdv

Döci