Mátra Kempo SE

A Gyöngyösi Kempóról

2009/2010:

A gyöngyösi Kempo csapat eddigi története igen vadregényesre sikeredett. Kezdődött 2009-ben, pontosabban annak őszén augusztus környékén két fiatal Kempo mestert Gyöngyösre fújt a szél. Kerecsényi Gergely második Danos és Dencinger Dávid akkor még első Danos mesterként a Károly Róbert Főiskolára kerültek, ahol mesterük Takács Attila ajánlásával megkapták a lehetőséget, hogy saját felnőtt klubot nyissanak nevelőegyesületük a Csákvári Kempo HSE Gyöngyösi szakosztályaként működve.

Komoly dolog volt ez, hiszen a csákvári klub és Taki is a Szövetségen belül talán a legtöbb fekete övest nevelte ki, ezelőtt mégsem fordult elő klub szinten, hogy közülük valaki a lakóhelyéről elkerülve egy saját “vállalkozásba” fogjon bele és megkezdje az önálló munkát. Sikerült is megegyezni a Szpari tornaterem bérletében, heti két esti alkalommal indulásként.

A kezdeti szárnypróbálgatások eredményeképpen, az első fél év végén 12-en tettek sikeres vizsgát citrom övre (Tóth Károly, Pálfalusi Attila, Fecskovics Dávid, Halas Máté, Szolár Roland, Szabó György, Nagy Dávid, Szabó Dénes, Tátrai Edina, Kacsi Gábor, Göröcs Gábor és Jakab Zoltán). Csapatunk magját a főiskolások alkották, Őket tudtuk a elérni lévén, hogy magunk is azok voltunk. Színesedtünk a nyár előtt még egyszer, majd eljött az edzőtábor. A csapatot akkor még önmagában képviselte Bodajkon Döci, kinek akkor sikerült övvizsgát tennie második Danra, bekékült.

Mátra kempo Gyöngyös

2010/2011

Majd szeptemberben kezdetét vette a “vadregény”. Megkaptuk a lehetőséget a gyerek edzések beindítására. Gergőnek akkor ért véget a karriere a főiskolán, eltelt 3 év és a munka hazaszólította. A 2010/2011-es szezon első fél évében próbáltuk leküzdeni a távolságot, de az alternatív megoldások hosszú távon sikertelennek bizonyultak és a szakosztály vezetése a 2011-es évtől Döci feladata lett, amit anyagi okokból ideiglenesen az 1-es suli tornatermében folytattunk.

Az első félévben a gyerek klub népessége 5 főre duzzadt, közülük mindannyian, mint a gyöngyösi gyerek klub első Kempokái sikeres vizsgát tettek az téli központi övvizsgán Egerben citrom övre (Kis Vénusz Alexandra, Timon Benjámin Márk, Vas Tibor Endre, Timon Levente Kolos és Matiny Bernadett). Velük majd további három fiatallal (Mányik Levente, Kis Félix Angelusz, Borsik Bálint) képviseltük Gyöngyöst a 2011-es bodajki központi edzőtáborban.

2011/2012

Döci akkor a főiskola harmadéves hallgatójaként Erasmus ösztöndíjjal kiutazhatott és eltölthetett egy évet a németországi Jénában. A friss alig két éves gyöngyösi klub vezető nélkül maradt, hiszen kényszerűségből mindkét edzőjét nélkülöznie kellett. Ekkor már megtörtént a második edzőterem helyváltozás is, az 1-es suli tornaterméből a Batthyány téri Keri tornaterembe és az Arany János suli tornatermébe.

A felnőtt edzések koordináláshoz segítséget kértünk és kaptunk az egri Agria Kempo SE edzőitől, akik Nagy Gergely első Danos mestert küldték a gyöngyösi klub edzőjeként tanítani a tanulni vágyókat. A gyerek edzések ekkor még mindig megoldatlan feladatnak tűntek. A felnőttek közül Pálfalusi Attila bizonyult a legalkalmasabbnak a feladatra, hogy a gyerekeket az évben tovább terelgesse. Zöld övesként megbirkózott a feladattal, olyannyira, hogy a felsőtárkányi edzőtáborra hazaérve, Döcit egy 20 fős gyerek különítmény fogadta valamint első felnőtt résztvevőként ott volt a Mátra Dojo színeiben Jókuthy Zsolti is! Attila akkor sikeres vizsgát tett lila övre. Színesedtünk.

Gyöngyös mátra kempos se, felnőtt kempo edzés

2012/2013

Edzőterem maradt a Batthyány téren, úgy nézett ki, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Folytak is az edzések, színesedtünk tovább, versenyeztünk, bemutatókat tartottunk, ebben az évben egészen sokat. 2012 decemberében először vettünk részt mint gyerek és felnőtt csapat a Hanshi Kupán, ahol a felnőttekkel 3. Helyezést értünk el! Idáig a legnagyobb csapatsikerünkként könyvelhető el, a csapat tagjai voltak (Dencinger Dávid, Kacsi Gábor, Kiss Tamás, Bogdán Zoltán, Balla András).  A gyerek csapat pedig csak terebélyesedett! Az év végére megfogalmazódott egy igény, kéne egy saját terem, ahova akkor megyünk, amikor akarunk.

2013/2014

Az évben rengeteg versenyen vettünk részt, mind Kempos versenyeken és mind grappling versenyeken. Voltunk Debrecenben, Salgótarjánban, Miskolcon, Hatvanban versenyeken. Általában mindig érmekkel és sok-sok tapasztalattal tértünk haza. A csapat két tagja: Dencinger Dávid és Búzás Chrisztoffer Portugáliában a Világ bajnokságon vettek részt és bajnokokként tértek vissza! Jani megkapta az engedélyt, hogy Gyöngyöshalászon útjára indítson a gyerek csapatot, ami így másfél év távlatából sikertörténetként könyvelendő. A csapat több tagja részt vett a májusban megrendezett Magyar Bajnokságon amit, Kecskeméten rendeztek meg. Majd jött az edzőtábor ahol sokan levizsgáztak és megint színesebbek lettünk.

2014/2015

Ahogy a korábbi években az történt, a 2014 második félévre is egy csomó ötlet és terv volt a fejünkben, amivel jobbá tudnánk tenni az edzéseket és a munka a képzés színvonalát növelhetjük. Klubunk állandó résztvevője a Zen Bu Kan Kempo és Grappling versenyeknek. Első megpróbáltatásunk a IX. Eger Kupa, majd a gyerekek is megmutatták mire képesek Csákváron a XII. Aqvital Kupán , Tápiószentmártonban az ifi-junior korosztály versenyzői és a I. Katana Kempo Kupán. Rengeteg éremmel és tapasztalattal gazdagodtak az ifjak. Itt már Szabó János tanítványai is bemutatkoztak.

Szerencsénk volt Soke, Dr. Harnos Imre stílusalapító Nagymesterünket magyarországi látogatása alatt Gyöngyösön vendégül látni! Tartott egy szemináriumot november 30-án Seregélyesen, ahol kis csapattal vettünk részt. Majd 3 napot töltött el Gyöngyösön, melynek keretében meghívtuk az egri kollégáinkat is és közösen hallgattuk a citrom-narancs öves vizsga után Imi bácsi történeteit és személyes hangvételben beszélt nekünk mindenről amiről kérdeztük.

10377094_1524734611116925_5242251321883213627_n

És eljött a december, ahol két nagy megpróbáltatáson vettünk részt, a XIX. Hanshi Kupán és a központi övvizsgán. A Hanshi Kupán két csapatot indítottunk: Gyerek csapat (Kis Félix, Búzás Chrisztoffer, Vajda Dániel, Timon Benjamin és Kosztya Henrik.) Felnőtt csapat (Dencinger Dávid, Pálfalusi Attila, Kacsi Gábor, Visnyovszky Gergely és Rutterschmid Rajmund.) Mindkét csapat a 3. helyet hozta el. Sikerült megmutatnunk, hogy az egyéni versenyszámokon túl csapatként is megálljuk a helyünket. Minden téren sikeres verseny volt!

1240368_1509552782639717_9199966399588324635_n

A 2015-ös év elejére egy új projekt került előtérbe ami nem csak a regionális hanem az országos szervezet életében is komoly változásokat hozott. A versenyadminisztráció és versenyrendszer fejlesztése céljából kialakulni látszott egy team, amiben az edzőnk is komoly szerepet vállalt. Ennek a célja, hogy a versenylebonyolítás színvonalát emeljük és ennek az első lépése a II. Mátra Kempo Kupán bemutatott látványelemek bemutatása volt, majd az I. Zen Bu Kan Kempo Hungarian Openen már az online nevezési rendszer éles tesztje is megtörtént.

Az egyesület először képviselte saját nevelésű felnőtt versenyző külföldön. A portugáliai Vagosban került megrendezésre a 2015. World Allstyles Championship nevű rendezvény. A 2014-es évben Búzás Chrisztoferrel, a 2015-ös évben pedig Pálfalusi Attilával képviselte vezetőedzőnk Dencinger Dávid a Mátra Kempo SE-t a Világbajnokságon. Ezt követően a gyerek csapat ígéretesnek ígérkező versenyzői és szülei azt a tanácsot kapták, hogy a heti 2 Kempo edzés mellé iktassanak be legalább 1 birkózást is. Onnan is jöttek az eredmények. Kidolgoztuk a szervezet arculatát, amihez a megjelenéseinknél igyekszünk is tartani magunkat. Versenyek következtek: Pécs, Sárosd, Székesfehérvár, Seregélyes. Az edzőtábor előtt részt vettünk egy bemutatón a főtéren és a gyöngyösi Budo Gálán. Az edzőtáborban pedig rekordlétszámmal 34 fővel érkeztünk meg, ha korábban azt írtam, hogy színesedtünk, hát most már sötétedtünk. Hova tovább lassan ideje lesz elgondolkozni egyik-másiknak, hogy hogyan készül fel a DAN vizsgára. Az idei nyáron először nem álltunk meg csak egy hétre az edzőtábor után. Akinek kedve volt a kedd és a csütörtök továbbra is összevont termi edzésként meg volt tartva. Voltunk is szép számmal. Kiegészítő edzésekként állandó résztvevői voltunk birkózó, box és Cross Fit edzéseknek. Voltunk fotózáson és augusztusban egy sikeres facebook kampányt indítottunk. Bár a kitűzött célok csak részben teljesültek, fejlődünk!

2015/2016

Felturbóztuk a gyerek és felnőtt edzéseket, Viki segítségével Kempo Aerobik edzéseket indítottunk be. Az ovis csoport edzései már működnek Gyöngyöshalászon, ez Gyöngyösön még várat magára. Rajmundot útját kék öves “koráig” tudtuk terelgetni, mert hazaköltözött és a munkát a Gigi mesternél Tápióbicskén folytatja tovább. Érkezett a részéről egy igény, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni. A kérvényét a Szövetség elfogadta és van neki lassan 10 fehér öves tanítványa. Miből lesz a cserebogár. Az év első felében az edzéseinket a verseny központú felkészülés és a komoly munka jellemzi. Versenyek, vizsgák és szemináriumok állandó résztvevői vagyunk és nem állunk meg egy pillanatra sem!

A 2015 szeptembere egy fotózással kezdődött ahol a Héra, Félix, Viki és Én voltunk a fotóalanyok. Csináltunk egy pár képet amelyek beállításai kellett, hogy illeszkedjenek a marketing koncepcióba, ami az volt, hogy legyen 100 tagunk és ezt a taglétszámot inkább gyerekekkel kívántuk feltölteni. Az eredménye az lett, hogy Gyöngyösön és Gyöngyöshalászon durván 55 fő 18 év alatti versenyzővel foglalkoztunk, a felnőttek létszáma viszont erőteljes kopásnak indult és durván 5 fővel zártuk az évet. A célok részben teljesültek, a következő évben már okosabbak leszünk.

Az év legkomolyabb történéseit próbálom csokorba szedni mindenféle kronológiától és kategorizálástól mentesen:

  • Attila levizsgázott fekete övre (ez nagy büszkeség mindannyiunknak) a mentalitása, kitartása és hozzáállása példamutató lehet a társai számára.
  • Mindenki nagyon komoly technikai fejlődésen ment át idén. Komolyan veszik az edzéseket és ez meglátszik az eredményeken is.
  • Megrendeztük a III. Mátra Kempo Kupát. Nem csak ezen a versenyen hanem átlagban mindegyiken többen voltak idén mint az ezt megelőző években, kivéve a felnőttön. Szerintem a valós számok országos szinten 12 év alatt 200 fő, 13-18 év 160 fő, 18 felett 100 fő a versenyzői bázisunk. Lényegében ennyien meg is szoktak jelenni általában a versenyeinken.
  • Elkezdtük a Kempo Aerobik edzéseket. Köszönhetően Viki áldozatos munkájának egyre többen látják, hogy erre is van igény. 2016-ra már több helyszínen tart egyszerre edzést, nagy siker, hogy az EFOTT-on is testébresztő Kempo Aerobik-on vehetnek rész a sátorból spiccesen kitátongó májzsugorodások. :)
  • Imi bácsitól kitüntetést és ajándékot kapott a seregélyesi versenyen és az edzőtáborban szorgalmáért Kis Vénusz Alexandra, Tóth Kovács Gergő, Burai Levente és Kádár Viktor.
  • Imi bácsitól és Margarettől Én egy Tiki-t kaptam ajándékba. Az új zélandi kultúrában egy harcos medál, mindegyik kézzel faragott és egyedi jelentéssel bír. Nagyon örültem neki!
  • Az edzőtábor pedig egy hatalmas pozitív élmény volt számomra újra. 500 fő abból 30 Mátrás. A gyerekek ismerik a rendszert és szeretik is. Ha az élet is úgy hozza, sokáig együtt lehetünk még a Kempoban, ami nekem külön öröm lenne mert mindegyik gyerekbe kicsit bele tudom képzelni saját magam.
  • Mivel a felnőttek kifogytak ezért a szeptemberi évkezdésre összeszedünk egy 20 fős kemény magot és kiképezzük őket :)

2016/2017